Este început de an 2013. Accepţi o provocare? Încearcă pentru o zi să ieşi din realitatea virtuală şi să intri în realitatea… reală. În viaţa reală, altfel spus. Încearcă să pleci într-o zi de acasă fără smartphone.

Ieşi din casă şi, la trecerea de pietoni, priveşte la bătrânica cu plăsuţa ei veche, care se chinuie să treacă strada fără să cadă pe gheaţă. Ai putea să îi oferi braţul tău ca sprijin. Urcă în autobuz şi fii atent la mama care a urcat cu doi prichindei, ca să-i ducă la grădiniţă. În loc să îţi verifici emailurile pe telefon, ai putea să o ajuţi să ajungă cu bine la singurul loc liber din autobuz.

La prima staţie, în loc să verifici ultimele postări de pe Facebook ale colegilor de serviciu, ai putea fi atent la bunicuţul cu cârje care cu greu urcă, şi ai putea să îi oferi locul tău. Oricum tu cobori la prima. Ajungi la online casino serviciu, îţi pui cafeaua şi, în loc să intri pe internet să verifici ultimele ştiri pe care oricum le-ai văzut deja aseară la televizor, poţi să te îndrepţi spre colegul tău care, cu o seară înainte, a stat până târziu, să îl întrebi dacâ îl poţi ajuta cu ceva.

La sfârşitul zilei de lucru, mergi să faci cumpărăturile pentru acasă. Ai putea să renunţi la obiceiul de a-ţi pune căştile în urechi, pentru a nu fi deranjat, şi, în schimb, ai putea să fii atent la oamenii din supermarket. De data aceasta ai putea să o saluţi pe mătuşa ta, pe care de obicei o eviţi intenţionat, pentru că te bate la cap cu osteoporoza ei. E singură, şi nu are cui să se plângă.

Gândeşte-te câte ai putea face dacă ai lăsa, pur şi simplu, telefonul mobil acasă. În viaţa reală sunt probleme reale, şi tu le poţi rezolva. Dacă nu pe toate, măcar o parte din ele. Gândeşte-te la asta şi răspunde: accepţi provocarea?