Pe vremea lui Noe, explozia demografică a dus inevitabil (Geneza 6:5 Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ şi că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău) și la o explozie a răutății oamenilor.

Dumnezeu s-a mâhnit, i-a părut rău, apoi a hotărât ca pământul să fie acoperit de ape. Nu te poți mâhni decât atunci când iubești, și Dumnezeu a iubit și iubește mult pe om.

Corabia construită de Noe la porunca și după planurile lui Dumnezeu, avea aproximativ 150 m lungime, 25 m lățime și era structurată pe 3 etaje. Cel mai important detaliu al corăbiei era că accesul în interior se putea face doar pe o singură ușă, pe care numai Dumnezeu a putut să o deschidă la vremea hotărâtă. Dumnezeu a închis ușa respectivă și nimeni în afară de El nu a mai putut să o deschidă. În corabie nu se putea pătrunde cu scări sau frânghii pe deasupra, pentru că era complet acoperită.

Dumnezeu nu este nedrept, nu a condamnat și nu condamnă oamenii fără a pregăti, fără a oferi ori fără a pune la dispoziție o cale, o șansă de scăpare.

  • Referitor la cetăți, când a hotărât distrugerea Sodomei și a Gomorei i-a permis lui Lot și familiei sale să scape. Când Ierihonul a fost distrus, Rahav și familia ei au fost salvați printr-un semn cu o funie purpurie. Când răbdarea Sa față de Ninive a atins limita, a trimis pe profetul Iona să predice pocăința.
  • Referitor la națiuni, când copiii Egiptului au fost uciși, sângele de pe ușiorii ușilor i-a protejat pe israeliți de îngerul morții. Când șerpii de foc au fost trimiși în tabără, Dumnezeu i-a spus lui Moise să pregătească șarpele de aramă.
  • Cât privește rasa umană în întregime, când Dumnezeu a blestemat pământul și a izgonit pe om, El i-a promis un Mântuitor. La vremea potopului, El a oferit o cale de scăpare pentru toți cei ce s-ar fi pocăit.

Din aceste lucruri, desprindem mai multe LECTII:

  • Dumnezeu a avut și are întotdeauna un plan și planul său este O SINGURA CORABIE. Călătoresc oamenii azi cu multe mijloace de transport, dacă ai pierdut trenul sau avionul, vine imediat altul, te poți urca în următorul. Cu toate acestea, către Împărăția Veșnică există O SINGURA CORABIE. Cu siguranță că și pe vremea lui Noe oamenii aveau ambarcațiuni mai mici sau mai mari, mai existau bărci ancorate în porturi și oamenii s-au gândit poate că dacă ceea ce spune Noe este adevarat, au ei corabia lor, proprietate personală, căpitani și stăpâni pe barca lor, dar numai cei din corabia lui Noe au scăpat. Așadar, arca rămâne singura cale de scăpare pentru oameni. Evrei 11:7 indică faptul că Noe a pregătit o arca pentru salvarea casei sale. Faptul că omul nu a acceptat ceea ce i-a oferit Dumnezeu pentru siguranță, nu alterează în nici un fel și nu anulează faptul că această ofertă reprezintă SALVAREA.
  • Corabia era probabil urâtă, nu avea aspect, era neagră, tencuită cu smoală pe dinăuntru și pe dinafară, fără vâsle, fără cârmă, în corabie erau tot felul de animale, păsări, probabil că nu mirosea frumos, nu prea aveai cu cine socializa, erai cam izolat, nu la stat degeaba ci la lucru, pentru că viețuitoarele probabil trebuiau îngrijite (a stat Noe în corabie 1 AN ȘI 10 ZILE). Dacă arca era urâtă, uneori nici adevărurile lui Dumnezeu nu sunt atrăgătoare, numai diavolul își împodobește minciunile și le face atrăgătoare, ispititoare.
  • Dumnezeu cheamă în slujire și pe cei în vârstă. Noe era trecut de 500 de ani când s-a apucat de construcția corăbiei și a lucrat la ea cam 100 de ani. Enoh a fost chemat să umble cu Dumnezeu la vârsta de 65 de ani, Avraam la vârsta de 75 de ani. În bisericile contemporane copiii și tinerii nu prea sunt băgați în seamă pentru că nu se pricep, bătrânii sunt dați la o parte pentru că nu mai corespund, ceea ce mai rămâne sunt cei cuprinși între 25 și 50 de ani, care oricum sunt atât de ocupați încât nu mai au timp să se ocupe de nimic. Diavolul nu are părere despre copiii noștrii că sunt prea mici pentru păcat, numai noi credem că sunt prea mici pentru slujire.
  • Noe umbla cu Dumnezeu chiar dacă nu prea era la modă și era neprihănit între cei din vremea lui. Există și azi două categorii de oameni care nu ascultă de Dumnezeu: cei care nu ascultă de nimeni (pentru că sunt prea deștepți) și cei care ascultă de toată lumea.
  • Noe a stat in corabie 1 an și 10 zile și printre multe neajunsuri unul din lucrurile care i-a lipsit a fost faptul că nu a putut aduce jertfe lui Dumnezeu. Cand stai 2 săptămâni în spital, te bucuri să poți merge la biserică. Omul salvat de Dumnezeu are ca prioritate ÎNCHINAREA și primul lucru pe care l-a făcut Noe când a pus piciorul pe pământ a fost să zidească un altar și să aducă arderi de tot. Nu știu care sunt lucrurile care vor lipsi fiecaruia dintre noi zilele acestea, ori cât va dura până ne vom aduna iarăși la închinare, probabil că prioritățile noastre se vor vedea după trecerea acestor împrejurări, pentru că vor trece.
  • Corabia a fost construită de amatori, Noe nu era specialist in construcția de corăbii, dar corabia lui a fost singura care a rezistat. Vaporul Titanic a fost construit de specialiști și ingineri care privind la realizarea lor au concluzionat că ”nici Dumnezeu nu-l poate scufunda” și s-a scufundat in 2 ore, nu în mijlocul vreunei furtuni ci pe un ocean calm ca un lac în prima și singura sa călătorie.
  • Și dacă ești de acord că există O SINGURĂ CORABIE, adu-ți aminte că toți suntem în aceeași barcă. Probabil că au fost și animale periculoase în corabie dar nu s-a întâmplat nimic rău nici cu ele și nici cu corabia. Una dintre păsările periculoase cred că a fost ciocănitoarea, ar fi avut destul timp 1 an și 10 zile să facă stricăciuni, ce să faci cu ea, s-o dai afară? Consider că nu este vremea disputelor, neînțelegerilor, preocupărilor de a ne căuta dreptatea noastră, este vremea să strângem rândurile, să ne iubim, să ne slujim unii altora și împreună să iubim pe Dumnezeu.
  • Deși a durat 1 an și 10 zile, în cele din urmă potopul a luat sfârșit. Întotdeauna după furtună apare curcubeul.

Frați și surori, să ne mângâiem cu cântarea care spune la refren ” Nu norul este veşnic, ci soarele-i acel ce-nvinge şi rămâne stăpân în urmă el!” și Dumnezeu să se îndure și să păzească pe fiecare dintre noi.

AMIN